Sunday, October 26, 2008

MENGAPA ORANG MELAYU TIDAK FAHAM & TIDAK INSAF?

Oleh : Saudara Sofi Wahab - mmutaligat.blogspot.com

Saya harian dan pelik mengapa susah benar orang Melayu untuk faham dan insaf dalam menentukan halatuju politik di negara kita.

Sebut sahaja apa jenis kejahatan sudah tentu ianya pernah dilakukan oleh Umno dan pemimpin. Malangnya orang Melayu terutama di luar bandar tetap memberikan sokongan kepada Umno.

Di bawah ini saya nyatakan kejahatan Umno dan pemimpinnya :-

1) Menolak hukum Allah - hukum hudud, sistem ekonomi Islam dan sebagainya
2) Mengamalkan rasuah - lihat sahaja pemilihan Umno kali ini penuh dengan rasuah malah menurut Tengku Ahmad Rithaudeen ianya sudah berlarutan 20 tahun. Semasa kempen pilihanraya rakyat disogokkan dengan duit dan barangan. Sudah ramai pemimpin Umno ditangkap rasuah seperti Isa Samad, Zaid Ibrahim dan lain-lain.
3) Tidak demokratik - pemimpin gila kuasa, amalkan sistem kouta, cantas mencantas dan sebagainya
4) Mengumpul kekayaan sehingga ada yang mempunyai rumah puluhan juta ringgit hingga ada rumah mereka yang punya 16 bilik, bawa duit 'cash' keluar negeri, ratusan ribu. Dari mana mereka mendapat kekayaan itu yang kita persoalkan.
5) Sudah ramai pemimpin yang didapati terlibat dengan jenayah antaranya Datuk Mokhtar Hashim dan lain-lain.
6) Sudah ramai pemimpin yang rosak akhlaqnya antara Rahim Thamby Chik, Mat Taib dan lain-lain tetapi mereka tetap diangkat semula oleh ahli-ahli Umno untuk menjadi pemimpin.
7) Pemimpin-pemimpin Umno terlibat dengan pembunuhan Memali tetapi tidak seorang pun didakwa sehingga kini.

Cuba tuan-puan bandingkan dengan pemimpin PAS. Pernahkah perkara-perkara dilakukan oleh PAS dan pemimpin PAS. Yang peliknya mengapa kejahatan dan kebobrokan sebegini dilakukan Umno tetapi rakyat masih memberikan sokongan kepada Umno.

Saya harap selepas ini rakyat terutama orang Melayu supaya memikirkan dengan semasak-masaknya sokongan mereka kerana terbukti Umno dan pemimpinnya memang tidak boleh dipercayai.

Disebabkan kejahatan dan kebobrokan yang mereka lakukan inilah negara kita semakin hari semakin teruk dari segi ekonomi, sosial dan politik.

Fikirkanlah .....

1 comment:

Anonymous said...

Ustaz,

Minta maaf minggu ini tidak dapat perform aktiviti Jemaah. Disebabkan tuntutan aktiviti keluarga. Benar-benar rasa bersalah. Oleh hal demikian, ana menebus kesalahan dengan ulasan usrah minggu lepas dalam artikel ini;

http://samuraisyahid.wordpress.com/2008/10/26/kita-mulia-dengan-islam/